Șantierele în 2022

Ce fac șantierele în 2022?

Din multele discuții de pe Facebook, vad inițiative de blocare.

Nu puține sunt discuțiile unde omenii se întreabă, și pe bună dreptate, ce este de făcut în situația cu preturile la materialele de construcții.

Nu puține sunt cazurile în care suspendarea de planuri cu privire la construcția unei case se întâmplă din cauza derapării din schema de buget.

Majorarea PRETURILOR

Preturile materialelor de construcții au suferit majorari pe la cam toate categoriile, fie ca vorbim de materiile prime necesare unei construcții fie ca vorbim de finisaje, echipamente sau mobilier.Aceste creșteri pleacă de pe la 20%-30% și ajung și pana la 300% ceea ce înseamnă o triplare efectivă a preturilor.

Pe deoparte acestă creștere a preturilor a fost generata de lipsa materiei prime mai ales a fierului.

O a doua cauza a fost situația războiului dintre Rusia și Ucraina, situație ce destabilizat economia pe plan mondial.

O a treia situație a fost creșterea prețului la combustibil, o situație de asemenea colaterală pe deoparte efectelor războiului.


Ce de făcut?

Pentru moment nu cred ca se pot face multe lucruri cu privire la preturile la raft ale materialelor de construcții.

Se pare ca se inițiază niște discuții la nivel de guvern cu privire la o plafonare a preturilor, însă pentru moment nu este nimic clar - ferm
Cum vor evolua construcțiile

Evoluția lor va fi clar una îngenunchiata la propriu. Multe din șantierele începute vor face eforturi sa închidă și sa ducă la bun sfârșit proiectul, iar altele care poate nu au început încă, mai stau puțin.

Problema este foarte dură pentru construcțiile cu șantierele abia la început, unde bugetele pentru o întreaga faza constructiva, stabilite cu 1 an înainte sau terminat poate la doar 10% din faza respectivă.


Ce soluții sunt?

Diversificarea pieței materialelor de construcții, și utilizarea de materiale reciclabile și sustenabile poate fi o soluție de luat în calcul foarte serios.

Cred ca realizarea unui proiect de arhitectura, ar trebui sa cuprindă mai multe soluții constructive încă de la început.Putem vorbi de casele pe structura din lemn, sau de ce nu despre casele pe structura din lemn și cu baloti din paie.

Avantajul aici este ca o mare parte din materia prima o poți face chiar tu la fata locului.

Este destul de posibil ca astfel de materiale alternative sa ia locul unor materiale clasice din considerentul prețului.


Criză în construcții?

Nu ar fi de mirare.... un colaps în domeniul construcțiilor, ar fi o problema majora din punct de vedere economic, însă nu este ceva ce poate fi ușor evitat. Acest colaps se poate întâmpla atunci când cererea va scădea brusc și anumite companii vor fi nevoite sa închidă. După criza din 2008, multe din companiile care au supraviețuit atunci, au învățat, unele destul de multe. Cele mai multe din acestea pentru a evita căderi economice, au ales sa subcontracteze în detrimentul angajaților permanenți, aspect ce poate securiza business ul,însă nu și oamenii.

Probabil va fi nevoie de elaborarea unui plan de masuri noi cu privire la o eventuală criza în construcții și mult mai eficient dacă va fi aplicat dinainte


#construcții #imobiliare #materiale #preturi

57 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate