Adăposturile anti-atomice

Actualizată în: 14 mar.

Aceste spații cu funcțiunea de adăpost, fac parte din gândirea strategică a multor clădiri/constructii …. sau cel puțin ar trebui sa facă parte.


Rolul adapostului anti-atomic

Principala sa utilitate este de a salva vieți in caz de situatii neprevazute precum o calamitate sau un război. Acest tip de spațiu face parte din planurile de apărare cvilă si este destinat populației in scopuri defensive. Trebuie știu ca un astfel de spațiu va securiza viețile populației pe care o va adăposti.

Aceste spații de utilitate publica sunt concepute de așa natură încât sa poată oferi independența la supravietuire, in funcție de starea lor și de dotările acestora, poate chiar și pentru câteva luni de zile de adăpost.

Acestea sunt poziționat strategic in funcție de modul de dezvoltare urbană și de accesul la infrastructura edilitara.


Ce facilitați ofera?

Un astfel de adăpost va oferi condiții minime de supravituire, iar etichetele de confort nu fac parte din acestea.

Scopul principal este salvarea de vieti, siguranța fiind pe primul plan.

In astfel de adăposturi vom găsi spații de protecție, un grup sanitar, sau doua in funcție de dimensiune, sisteme de ventilație mecanica securizata eventual cu valve pe senzori contra anumitor substanțe, tunel de evacuare, electricitate.

Acestea ar fi dotările standard pe care un astfel de spațiu ar trebui sa dețină.

In funcție de gospodarirea fiecăruia, un astfel de spațiu ar trebui dotat și cu alimente neperisabile, care sa poata ajunge prin raționalizare un timp de aproximativ 2 luni.

Totul trebuie atent calculat, și de-obicei acest punct vine in grija celui care administrează pe timp de pace acest tip de adăpost.


salvare in buncar
iesire de sigruanta buncar

Cand ne adăpostim in astfel de spații ?

Momentul decisiv este de dorit sa nu vina niciodată ….. însă pot fi moment când poate sa vina și o astfel se situatie.

Aceste momente vor fi anunțate de catre autorități in primul rand prin semnale acustice specifice.

Aceste informări pot fi foarte usor de falsificat, asa ca mare atenție de unde vă veti prelua informațiile așa ca evitati stirile fake news de pe Facebook.

Tot autoritățile vor lua decizia de informa si sub alte forme insa numai pe canale oficiale in general pe posturile de televiziune nationale.

Mediile urbane vor mai putea fi anuntate si de catre autoritatile locale precum centrele de pompieri, politie, politia locală.

Este foarte important ca in aceste momente să va supuneti indrumarilor oferite si să pretuiti fiecare secundă.In teorie fiecare imobil de locuinte colective, ar trebui sa aiba un om instruit, de obicei presedintele de bloc, care sa cunoasca procedurile de a conduce rapid locatarii catre adapost.

Evitati sa va speriați si panicați pentru ca astfel de stari va pot influenta in mod negativ deciziile si instinctul de spuravietuire.


Deosebirea și asemănările intre un adăpost de protecție civilă și un adăpost antiatomic

Sunt diferite incă din proiect, sau cel putin asa ar trebui să fie.

Adăposturile de protectie civilă pot fi utilizate si pe timp de pace, insa aici se intamplă mereu o problema: utilizarea in mod abuziv, si transformarea sa in spatiu de depozitare de vechituri.

Multe dintre daposturile de protectie civilă de la blocurile din bucuresti sunt pline cu vechituri, si intr-o situatie deosebită impracticabile.

Se intamplă asta pentru ca la majoritatea blocurilor de locuinte, problema majora sta in modul gresit de administrare.

Adaposturile antiatomice sunt construite special pentru a rezista pentru o perioada de timp mai mare atacurilor cu bombe sau bombe atomice sau nucleare.

Acestea au zidurile mult mai groase, sunt la o adancime specificată prin normativul de siguranță pentru asa ceva, si au sistem de ventilatie dar si o iesire de siguranță deobicei un tunel.

Se pot asemăna foarte mult însa sunt oricum insuficiente intr-o situatie extremă.

Iti recomand sa citesti articolul de aici pentru acestă informație


Ce tip de constructii au adăpost de război?

Ohoo aici ajungem la o etapă foarte delicată.

Tipologia construcțiilor ce au nevoie de astfel de spatii de apărare civilă sau de spatii de protectie antiatomica sunt deobicei stabilite prin intermediul scenariului de sigurantă la incendiu si pe baza normativelor de proiectare.

Normativul este cel care indica parametrii optimi care aduc necesitatea unui astfel de spatiu, ca mai apoi acesta sa fie cuprins in scenariul de securitate pentru o buna functionare a spatiului in relatie cu intreaga constructie.

Detalierea cerințelor este cuprinsă în normele tehnice privind proiectarea și executarea de adaposturi de protectie civila în cadrul construcțiilor noi. (în temeiul art. 9 și art 34 din Legea protecției civile nr 106/1996, înlocuită de legea Legea nr. 481/2004 privind protecţia civilă.

Asa cum am aflat din blogul lui @Mihai din pacate nu există normative specifice si pentru buncărele antiatomic.


Cine are acces la adăpost in caz de război?

Prioritatea va fi stabilită de catre presedinte de bloc in situatia aceasta, si se apelează la această solutie pentru ca se presupune ca ar fi primul care isi cunaoaste locatarii si vecinii.

In teorie prioritatea este ghidată de bunul simt, si ordinea ar fi cam asa:

 1. Femeile cu copii mici

 2. Copii

 3. Batranii

 4. Persoanele cu dezabilităti si probleme locmotorii, ce vor ajutate de catre bărbati

 5. Persoanele bolnave

 6. Barbații

Ulterior acestei mișcări se va face in adapost o organizare in functie de situatia fiecaruia pe grupuri active.

Spre exemplu la un grup de 4 persoane foarte bolnavi trebuie repartizata o persoana sanătoasa cu rol de ingirijitor, care sa le dea apă si hrana la cerere.

O altă persoana trebuie sa organize cu privire la invetarierea persoanelor adăpostite si de a verifica daca este toată lumea.

Ulterior se va face o rationalizare a resursei de hrană si apă calculată la un numar maxim de zile estimate.


Ce contine si ce găsim intr-un buncăr?

Dacă ne-am raporta la epoca moderna în care trăim un buncăr ar putea fi foarte bine dotat cu tehnologie si lucruri esentiale.

Intr-un buncăr antiatomic am putea gasi echipamente destinate supraviețuirii de maximă urgență dar si alimente de bază pentru perioadă semnificativă de timp, si raportat la capacitatea locurilor din acel buncăr.


Buncar de adapost in caz de război
Buncăr antiatomic


Ce fel de echipmente am putea gasi intr-un buncăr?

Echipamente de protectie anti - nucleară, costume protectoare pentru radiatii, buletii cu oxigen, masti de gaze, injectii cu insulina si adrenalina pentru victime si bolnavi, medicamente si truse de prim ajutor.

Ce alimente ar trebui sa avem in adaposturi?

Alimentele pot fi cele neperisabile si de tipul celor la conservă, sau pasteurizate.

Aceste stocuri de alimente trebuie verificate periodic si reactualizate pentru a nu expira.

Cat de rezistent poate fi un adăpost de protecție civila?

Un astfel de adăpost poate fi destul de rezistent, însă un astfel de adăpost a fost mai mult conceput pentru situatii de calamitate si rezistenta lui este diferita in cazul unei bombe antiatomice.

Rezistenta unui astfel de spatiu nu poate fi garantată si asta pentru diferentele din planurile de hartie si realitate pot fi foarte mari.

Acestă rezistență poate fi influențată de mai multi factori, de la modul constructiv până la situatia de atac si asediu din teren.

Adapost pentru protectie in caz de razboi
Adapost civil


Cine deține lista actualizata a adăposturilor de protectie civilă?

Lista adăposturilor de protectie civilă trebuie sa fie in deplină responsabilitate a autorităților locale care pot gestiona si administra aceste adăposturi.

Deobicei această lista trebuie periodic actualizată pe baza unor verificări fizice a spatiilor respective de adăpost, un fel de ITP.Aceasta listă adaposturilor pe timp de pace trebuie sa fie ghidul de verificare pentru autoritati precum:

 1. Inspectoratul de situatii de urgenta

 2. Ministerul apărării - departamentul protectie civilă

 3. Agentia Nucleară

 4. Primaria localitatii de care aparatine respectivul imobil

 5. Protectia socială

 6. Mapn

 7. Administratia blocului si presedintele de bloc.

În practică nu stim daca toate aceste entități corespondează cu adevărat între ele așa ca nu vă bazați prea tare pe ele, oricât de dur ar suna asta.

Este recomandat ca fiecare familie sa aiba propriul său rucsac de supravițuire pentru orice astfel de situatie.
Unde găsim aceste adăposturi ?

Această listă adăposturilor poate fi consultată mai jos si este structurată pentru fiecare oras si stradă in parte.

Totusi ar trebui sa stii, unde vei gasi adaposturile din orasul tau, si pentru asta iti las o lista aici AICI

1.Adăposturi publice București

2.Adăposturi private București

3.Adăposturi publice Ilfov

4.Adăposturi private Ilfov

Adaposturi la nivel national

https://www.igsu.ro/Resources/Documente_Generale/Situatia_adaposturilor_de_protectie_civila.pdf


Aici vei putea vedea harta adaposturilor din romania, la nivel national430 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate