Prețul fierului beton

Santierele au și vor avea o problema! Prețul foarte ridicat și posibil stocurile reduse de fier beton!

Situatia din Ucraina, a dus la o majorare și 2x a prețului la fierul beton in doar ultimele 30 de zile!

Ce înseamnă acest preț crescut ?

Exista mai multe scenarii. Fie pot apărea constructii cu preturi mult mai mari, și aici este destul de posibil pentru companiile mari de constructii care au bugete și cashflow sa poată duce la bun sfârșit intreg proiectul sau la blocarea unor prourcare imobiliare. Blocajul poate apărea atât din pricina companiei dezvoltatoare, care poate nu au un asemenea buget, dar și pe fondul lipsei de materie prima de stoc.

Situația din Ucraina, a limitat foarte mult producția, ceea ce va duce la o cerere mai mare decât oferta. Cand acest fenomen apare, fie se instaureaza specula, prețurile crescute aiurea, fie apar probleme pe stocuri.

Personal cred ca vor apărea ambele situatii, destul de curand.Ce e de făcut ?

Nu sunt foarte multe soluții însă și cele care sunt, sunt foarte limitative.

Solutii:

- amânarea construcției dacă vorbim despre o casă

- suportarea prețului majorat ( cazul apartamentelor noi )

- alte tipologii constructive

- orientarea către case deja construiteCe alternative avem pentru a construi o casa ?

Constructiile clasice sunt in acest moment puse la mare incercare. Această incercare este generată de cresterea ,,spectaculoasa" a preturilor la materialele de constructii.

Deja multi beneficiari au intrat in panică sa zicem asa, deoarece bugetul nu mai corespunde cu planurile dorite.

Daca mai punem in discutie si cu inflatia, exista mari diferienteri de pret, care iti pot incurca foarte mult planul unui proiect.


Solutii de a construi o casa in 2022

Prima solutie constructivă - Case pe zidarie

Dacă ai fost unul dintre cei mai bine pregatiti si vizionari si ai apucat sa iti faci un stoc intern al materialelor primare, fier beton, ciment, caramida sau BCA, lemn pentru acoperis respectiv tabla pentru acoperis, s-ar putea sa nu fii chiar atat de avariat.


casa din caramida
Case in 2022


A doua solutie constructivă - Casele pe structura din lemn sau CLT

Daca am reusit sa te pregatesc suficient de bine cu informatii pe care le-am expus deja pe canalul meu, cu privire la casele pe structura din lemn, este foarte posibil, ca o astfel de variantă sa fie o solutie optima pentru tine.

Cred si am crezut intotdeauna ca, locuirea intr-o casă din lemn, te poate apropia si mai mult de natură, însă exista intotdeauna ideea de costuri ridicate cu privire la costurile constructiilor din lemn.

Majorarea preturilor la materialele de constructii clasice pe zidărie au ,, reusit" sa apropie mai mult ca oricand, din punct de vedere al preturilor constructiile din lemn, de constructiile pe zidarie.

In situatia asta, daca diferentele de costuri nu mai sunt asa mari, de ce ai mai alege sa traiesti in betoane?!


CLT House
Case din lemn clt

Deja cred, ca balanta va inclina foarte mult catre constructiile din lemn, care sunt foarte trainice si prietenoase cu mediul.

Ba chiar este foarte posibil sa optimizezi atat de mult investitia incat sa devina o casa pasiva, ceea ce te va ajuta pe viitor.A treia solutia constructiva - Casele pe structura metalică

Nu cred ca mai este o solutie in acest moment. Am inceput direct prin eliminarea acestei solutii, asa ca voi incerca sa o argumentez in cele ce urmeaza.

Avand in vedere ca suntem prezenti la o criza a metalului in general in constructii este evident ca si aici costurile vor creste exponential.

Daca resursa de metal lipseste sau vorbim despre stocuri limitate automat si preturile se vor ridica. Deci din punctul meu de vedere se va exclude.


Case din metal
Case pe structura metalica

A patra variantă constructivă - Casele din containere maritime

Solutia caselor din containere maritime am mai explicat-o si este o solutie de convenientă. Această solutie a fost adaptată imprumutată de la americani, însă din punctul meu de vedere vine la pachet cu foarte multe compromisuri decat avantaje.

Acum, mai exista o problema si aici, stocurile de containere maritime au devenit de asemenea limitate, productia fiind de asemenea putin incurcată de stocurile de metal si productia metalurgica.case din containere
Case de vacanta


Cum va evolua piata imobiliara din 2022

Avand in vederea constrangerile generate de preturile materialelor de constructii, piata constructiilor va fi foarte influentata cu doua aspecte.

- Blocarea unor santiere

- Cresterea preturilor de achizitie a imobilelor


Cum reactioneaza actorii implicatii in constructii

Constructorii

Vor fi pusi in situatii dificile, multe dintre comenzi intrand in stand by. Fiecare constructor, cu cat este mai mare, are obligatii fata de angajati si de cele mai multe ori lucreaza cu cashflow credit, echipamente si utilaje in leasing. Sistarea comenzilor poate genera un colaps si o cadere a multor business-uri de profil.

Au existat deja niste avertizari ale unor asociatii ale constructorilor cu privire la un posibil colaps, insa si aici sunt multe de discutat.Meseriasii

Micii meseriasi, considera si ei, ca odata cu cresterea preturilor la materialele de constructii, sunt si ei indreptatiti sa creasca pretul serviciilor prestate. Ideea este ca nu prea e corect asa... Ok poti intelege cresterea preturilor la prestarile de servicii atunci cand sunt si pot fi asociate cu partea economica mai exact cu inflatia.

Totusi majoritatea preferă să sara in barca speculantiilor, insa problema este ca aceste miscari si atitudini speculante, nu fac altceva decat sa acclereze si mai tare un blocaj, si o situatie mai grea pentru client.

Ceea ce ar trebui sa inteleaga si constructorii si meseriasii, este ca in situatia data, multi beneficiari sunt in situatia de a sista multe initiative, si atunci colapsul va veni peste fiecare mic prestator.

Vanzatorii si dezvoltatorii

Vanzatorii de imobiliare, se vor confrunta cu o schimbare a pietii a clientilor, pentru ca se vor schimba optiunile si bugetele. Oamenii se vor limita in optiuni si in felul acesta multe ansambluri pregatite pentru zona de varf, posibil sa mai astepte pana la vanzarea propriu zisa.


Totusi nu uita sa ma vizitezi si pe canalul meu de YouTube apăsând butonul de mai jos


De asemenea daca vrei sa sustii blogul si subiectele care apar periodic aici, poti face asta prin intermediul magazinului online de iti poti achizitiona orice produs iti place285 afișări2 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate